skandinavian_artister > Mikael Wiehe

Mikael Wiehe
Mikael Wiehe fylder 70 år i år, Dette fejres med en stor skandinavisk turné.
Med sig på denne tur har Mikael Wiehe musikerne Christer Karlsson og Ola Gustafsson,
samt stryge kvartetten Stråkkapellet.
Op til turnéen udsender Mikael Wiehe sit album nr. 30!!!
Aktuelle koncerter
MIKAEL WIEHE
Ingen aktuelle koncerter
Luk
Mikael Wiehe
- “Et modigt og respektindgydende udspil fra en vedholdende og vedkommende veteran, der insisterer på fortsat at tage metieren alvorligt.” (****) Thomas Treo, Ekstra Bladet

- “Sånger från en inställd skilsmässa” må beskrives som intet andet end et filmisk mesterværk. Tunge bluesriff og valsemelodik, mørk pedal-steel og et Morricone skær ledsager os når Mikael Wiehe tager os med på en følelsesmæssig rejse fra opbrud til forsoning.

Mikael Wiehe udgav i starten af 2012 et greatest hits album.

I usentimentale vendinger beskriver han hele følelsesregistret fra resignation, bitterhed, fortvivlelse og håbløshed til den forløsende genforening. På “Sånger från en inställd skilsmässa” forener Mikael Wiehe den rustikke svenske vise-tradition med amerikansk rootsrock på fornemste vis og leverer sit måske stærkeste album til dato.

FEBRUAR 2009

På akustisk soloturné.

Den svenske troubadour Mikael Wiehe, der fyldte 60 år sidste år, har masser at øse af. Efter mere end 40 år som aktiv musiker, sanger og komponist og over 25 soloindspilninger, er han nøjagtig lige så aktiv, nysgerrig og vedkommende, som vi bedst kender ham.

Til trods for nyvundne titler som ’Årets Malmöprofil’ og ’Årets Skåning’ er Mikael Wiehe mere end blot et nationalt ikon hjemme i Sverige. Fra basen i Malmø har han gennem en imponerende produktiv karriere sunget sig ind i hjerterne hos broderfolket overalt i det øvrige Skandinavien.

Uanset om man er politisk enig med ham eller ej, har de fleste for længst givet efter for den altid samvittighedsfulde svensker, der fra sidelinien utrætteligt kommenterer livets gang, som det udspiller sig i vores globale virkelighed. Uden nogensinde at slå autopiloten til gør Wiehe sig gang på gang til talerør for de grupperinger, der ikke er i stand til at svare for sig selv og har på den måde via musikken formået at gøre sit politiske engagement til et decideret livsværk.

Selvom Wiehe ofte og gerne rammer den poetiske tone, rækker hans budskaber selvsagt langt ud over de gængse rim på ’hjerte/smerte’ og finder en dybde i musikerens evne til at kombinere udsyn og indsigt baseret på en grundlæggende humanistisk tone.

... og så er han befriende klar og ærlig i hudfletningen af vi menneskers evige jagt på ’guldet’ og vores tendens til at være os selv nærmest:

”Jeg har læst noget klogt et eller andet sted - nemlig at mennesket bliver menneske
sammen med andre mennesker. Vi bliver mennesker, når vi samarbejder, når vi hjælper hinanden, når vi tager os af hinanden.”

En aften med Mikael Wiehe er ensbetydende med en perlerække af gode kompositioner, som har fået lov at modne gennem de mange år på troubadourens repertoire. Samtidigt er det også et møde med et modnet menneske i balance med sig og med mod til at sige tidens tendenser imod.


APRIL 2007

TILBAGE TIL DANMARK
Den populære svenske sanger på omfattende Skandinaviens-turne i starten af 2006
Denne gang i trioform – med pianisten Christer Karlsson og trommeslageren Måns Block
Nyt album ude 9. januar 2006: ”Främmande Land”

Jeg har optrådt for – om ikke prinser – så dog prinsesser og præsidenter, narkomaner og hjemløse, partiledere og ærkebiskopper, statsministre og skoleelever, Irakere, Sydamerikanere, Palæstinensere og Skandinaver, LO-folk og ambassadører…

Sådan har Mikael Wiehe formuleret hvad han gik og lavede i de fire år der gik imellem hans to forrige solo-albums – og hvor det i stedet for nye plader, blev til mere end 300 koncerter for over 250.000 mennesker. Jo Mikael Wiehe, der fyldte 60 i 2005 og som for nylig kunne fejre sit 40 års jubilæum som musiker, er til stadighed lige aktiv, lige nysgerrig og lige så vedkommende som altid.

Og tempoet skrues ikke ned lige med det samme. Wiehe har netop sluppet albummet ”Främmande Land” i Sverige – og 9. januar udkommer dette, hans 25. solo-udgivelse!, i Danmark.

Siden 70erne har Mikael Wiehe været en skattet gæst hos de danske koncertgængere – og sådan fortsætter det sikkert indtil han ikke kan stå på scenen længere. Engagementet er lige usvækket – og publikum kan i 2006 glæde sig til både nye sange og til et genhør med en lang række af de store sange Wiehe har begået i karrierens løb. Fra scenen leveret af en entertainer i særklasse og altid med noget på hjerte.

Der er sange nok at tage af fra denne enormt produktive kunstner. Alene i 2004 kom der ikke mindre end fem vidt forskellige albums fra Wiehe – dels den Grammis-nomierende ”Kärlek & Politik” og dels opsamlingsalbummet ”Samlade 1971 - 1976” (fra Hoola Bandoola Band), demo-albummet ”I original” (med de oprindelige udgaver af en lang række af de største Wiehe sange), ”Moccers” (med optagelser af Wiehes første rockband) og endelig ”Malmöinspelningarna” (med aldrig udgivne sange fra Wiehe og Afzelius). I januar 2006 er tiden så inde til nyt fra Wiehe – der meldes i topform på ”Främmande Land”, indspillet lige på og live i studiet, sammen med musikere Wiehe har spillet med i mange år.

I begyndelsen af februar 2006 drager Mikael Wiehe ud på en omfattende turne i Skandinavien og giver over de næste to måneder omkring 40 koncerter i Danmark, Norge og Sverige. Den danske afdeling af turneen starter 4/3 på Baltoppen i Ballerup og fortsætter som følger: 7/3 Hørsholm, Trommen, 8/3 Ålborg, Skråen, 9/3 Århus, Musikhuset, 10/3 Frederikshavn, Det Musiske Hus og 14/3 Odense, Dexter. Mikael Wiehes travle ophold i Danmark afsluttes med en koncert i Amager Bio den 15. marts.

Med sig på turneen har Mikael Wiehe bandet The Chosen Few – alias trommeslageren Måns Block (efter sigende den første trommeslager i 30 år der har fået Mikael Wiehe til at danse!) og den fremragende pianist Christer Karlsson (som Wiehe efterhånden har givet mere end 100 koncerter sammen med). Karlsson og Block er også grundstammen i Wiehes band på det nye album.


DECEMBER 2005

Duo TUR FORÅR 2005
Den populære svenske sanger fejrer 60 års dagen med omfattende Danmarks turne

Jeg har optrådt for – om ikke prinser – så dog prinsesser og præsidenter, narkomaner og hjemløse, partiledere og ærkebiskopper, statsministre og skoleelever, Irakere, Sydamerikanere, Palæstinensere og Skandinaver, LO-folk og ambassadører…

Sådan skriver Mikael Wiehe selv, om de fire år der gik imellem hans to seneste solo-albums – og hvor det i stedet blev til mere end 300 koncerter for over 250.000 mennesker. Jo Mikael Wiehe, der fylder 60 her i 2005 og som sidste år kunne fejre sit 40 års jubilæum som musiker, er til stadighed lige aktiv, lige nysgerrig og lige så vedkommende som altid.

Siden 70erne har Mikael Wiehe været en skattet gæst hos de danske koncertgængere – og i foråret 2005, fejrer sangskriveren sin snarlige 60 års fødselsdag med den mest omfattende Danmarks-turne i mange år. Det bliver til 19 duo-koncerter rundt om i Danmark – hvor publikum kan glæde sig til et genhør med en lang række af de store sange Wiehe har begået i karrierens løb, serveret af en entertainer i særklasse og altid med noget på hjerte.

Der er sange nok at tage af fra denne enormt produktive kunstner. Alene i 2004 kom der ikke mindre end fem vidt forskellige albums fra Wiehe – dels hans seneste soloudspil, den Grammis-nomierende ”Kärlek & Politik” og dels opsamlingsalbummet ”Samlade 1971 - 1976” (fra Hoola Bandoola Band), demo-albummet ”I original” (med de oprindelige udgaver af en lang række af de største Wiehe sange), ”Moccers” (med optagelser af Wiehes første rockband) og endelig ”Malmöinspelningarna” (med aldrig udgivne sange fra Wiehe og Afzelius)

Med sig tager Mikael Wiehe pianisten Christer Karlsson.

Mikael Wiehes Danmarksturné 2005 ser ud som følger: 8/2 Rytmeposten – 10/2 Støberihallen – Hillerød, 11/2 Skråen – Ålborg, 12/2 Godset – Kolding, 17/2 Kulturstationen –Skørping, 18/2 Sønderborghus – Sønderborg, 19/2 Sysseltinget – Hjørring, 26/2 Slagelse Musikhus, 4/3 Viften – Rødovre, 5/3 Torvehallerne – Vejle, 10/3 Amager Bio – København, 11/3 Stars –Vordingborg, 7/4 Musikhuset – Århus, 8/4 Strib Forsamlingshus – Middelfart, 9/4 Grenå Kulturhus, 15/4 Toldkammeret – Helsingør, 16/4 Det Ny Ridehus - Næstved og 21/4 Holbæk Vandrehjem.
- se yderligere tur information under koncerter.


Januar 2005Min nya skiva – ”Kärlek och politik”.


Jag upptäcker till min häpnad, förskräckelse och förtvivlan att det har gått fyra år sedan jag gav ut min senaste studioinspelade skiva ”En sång till modet”.

Hur har tiden kunnat gå så fort? Vart har åren tagit vägen? Vad har jag egentligen gjort under tiden? Har jag varit lat och oföretagsam? Förtvivlan växer! Frågorna hopar sig!
Jag tittar i mina kalendrar och dagböcker för att få ett svar. Så småningom klarnar bilden och livet ter sig något ljusare.

Jag har under fyra år gjort drygt trehundra spelningar för ungefär 250 000 personer i Skandinavien, inklusive Island och Färöarna. (Dock ej Grönland. Men det kommer!) Jag har gett konserter på teatrar och restauranger, i kyrkor och folkparker. Jag har uppträtt på rockfestivaler i Hultsfred och Arvika och visfestivaler i Västervik och Falkenberg. Jag har spelat i Globen och på Äpplefestivalen i Kivik, på torgmöten och demonstrationer. Jag sjöng när Ingrid Segerstedt-Wiberg fick Olof Palmes-priset i Rydöbruks Folkets Hus och i kyrkan i Malexander ett år efter mordet på poliserna Olle Borén och Robert Karlström. Jag har sjungit till minne av Benjamin Hermansen, den femtonåring som mördades av norska nazister i Oslo den 26 januari 2001. Jag gjorde fyra spelningar under EU-toppmötet i Göteborg i juni 2001 (där polisinsatserna både mot Hvittfeldtska och Schillerska gymnasiet nu i efterhand har visat sig ”sakna laglig grund”). Jag spelade i Stockholm den 15 februari år 2003 när 50 000 människor demonstrerade mot det kommande kriget i Irak. (Efter att kriget av president Bush har förklarats avslutat dödas nu ungefär 150 irakiska civila för varje amerikansk soldat.) Jag har spelat i min morfars missionsförsamling (där nazister natten innan slog sönder alla fönster i kyrkan och sprayade ”Död åt Wiehe” och ”Krossa komusmen” på väggarna. Komusmen?!) Jag har spelat i kyrkan i Sandviken med pistolbeväpnad polismästare med fru på första bänk som skydd mot eventuella överfall.
Jag har uppträtt för - om inte prinsar så dock - prinsessor och presidenter, narkomaner och hemlösa, partiledare och ärkebiskopar, statsministrar och skolelever, irakier, latinamerikaner, palestinier och svenskar, LO-ombud och ambassadörer, (Ulf Hjertonsson i Helsingfors uppskattade inte mitt framträdande. Men det gjorde Bertil Jobeus i Reykjavik.)

Jag har hållit föredrag för medlemmar i Svenska Arbetsgivareförening (salig i åminnelse).

Jag har medverkat i ett tjugotal TV-program i Finland, Sverige, Norge och Danmark, bl.a. Kobra, Bingolotto, Bokbussen, Go’kväll och Bildjournalen. Jag har sjungit med Kjell Lönnå. Jag har debatterat med Jan Björklund.

Jag har suttit i en av regeringen tillsatt arbetsgrupp under ledning av Björn Fries. Arbetsgruppen delade ut 30 miljoner kronor ur allmänna arvsfonden till olika projekt mot rasism och homofobi.

Jag tog tillsammans med Tomas Ledin initiativet till Hela Sverige – artister mot nazister, en manifestation på Globen i januari 2001 som gav ett överskott på 12 miljoner kronor. Fonden delar varje år ut ungefär en miljon kronor till människor som aktivt gör en insats mot nazismen. (Hittills bl.a. till Antirasistiska Filmdagar, journalisterna Peter Karlsson och Katarina Larsson, Hälsinglands Dansteater, LO-distriktet i Blekinge, Heléne Lööw, Expo, Exit, Antikommittén i Salem, Ingrid Segerstedt-Wiberg, Anna-Lena Lodenius och Björn Fries.)

Jag har varit med och bildat Stiftelsen Hoola Bandoola Band som varje år delar ut pris till någon ”som verkar i Björn Afzelius anda”. (År 2002 till Janne Josefsson och Hannes Råstam för deras granskning av polisens agerande under EU-toppmötet i Göteborg. År 2003 till Andreas Malm, författare till boken Bulldozers mot ett folk, för hans aktiva solidaritet med det palestinska folket. År 2003 till Asylgruppen i Malmö för värnande av medmänsklighet och rättsäkerhet, också för de allra mest utsatta.)

Jag har tillsammans med Jan Hammarlund arrangerat stödkonsert för de dömda efter EU-toppmötet i Göteborg och deras familjer.

Jag har i samarbete med ABF i Stockholm arrangerat högtidlighållandet på Folket Hus av den 11 september 2003, 30-årsdagen av den USA-stödda militärkuppen i Chile. (Jag var f.ö. inbjuden till Chile - tillsammans med bl.a. Pierre Schori och Peter Wallenberg - när Ricardo Lagos i mars 2000 installerades som den förste socialistiske presidenten i Chile efter Salvador Allende.)

Jag har övervarat premiären på min och Leif Janzons musikal Keisaren av Portugalia på Det Norske Teater i Oslo. (Föreställningen sågs sedan av 16 000 besökare.)

Jag har varit i birgittinerklostret i Farfa norr om Rom, inbjuden av Svenska kyrkan för att tillsammans med ett trettiotal andra - poeter, kompositörer och teologer från Sverige, Norge, Danmark och Finland - bidra till förnyelse av den svenska psalmboken.(Debatten blev häftig. Några har sett det som ett positivt initiativ från Svenska kyrkan. Hos andra har mitt deltagande väckt ont blod.)

Jag har skrivit inlägg och artiklar i bl.a. Aftonbladet, Huvudstadsbladet och Ordfront Magasin. Jag har medverkat i antologierna ”Poeter mot krig” och ”11/9 – 30 år efter statskuppen i Chile”.
Jag har tillsammans med Hans Söderberg ställt samman och skrivit ut ”Sångerna” som innehåller text, noter och ackord till 220 av mina egna sånger och de översättningar jag gjort av bl.a. Bob Dylan, Mikis Theodorakis, Leonard Cohen, Peggy Seeger, Ole Paus och Julio Numhauser.

Jag har tagit emot John Hron-stipendiet, Cornelis-priset, Gelsted Kirk Scherfig-prisen, Gunde-priset, Malmö stads stora kulturpris, Fastighetsanställdas Förbunds kulturpris och De danske jord og betongarbeidernes kulturpris for antinazistisk indsats.

Och jag har trots allt gett ut skivor: en samlingsskiva ”Mikael Wiehe i original” med gamla inspelningar, och en samlingsskiva ”Sånger i tiden” med till stor del nyinspelat material. Dessutom har jag på bl.a. Svenskt Jazzarkiv letat fram inspelningar med Blunck’s Lucky Seven - den jazzgrupp som jag spelade med 1964 – 66 och där jag skrev de flesta arrangemangen - för utgivning på CD.
Detsamma har jag gjort med inspelningar av The Moccers, den grupp som jag hade tillsammans med Håkan Ripa och min bror Thomas och som föregick och så småningom utvecklade sig till Hoola Bandoola Band.
Och så har jag förberett utgivningen av en ny samlings-CD med Hoola Bandoola Band, där bl.a. originalinspelningen av ”Är det verkligen fred vi vill ha”? ges ut igen för första gången sen 1971.

Och USA har efter attackerna på World Trade Center och Pentagon den 11 september 2001 förklarat krig mot terrorismen; folkrätt, internationella och nationella lagar har satts ur spel och människor berövats sina tillgångar och sin frihet utan rättslig prövning.
Israels systematiska utbyggnad av bosättningarna på västbanken fortstrider planenligt: mord, hussprängningar och murbygge fortsätter med USA’s stöd trots världssamfundets protester. Självmordsbombarna blir flera.
EU-bygget reser sig allt högre mot skyn. Ingenting – miljöhänsyn, folkhälsa, rätt till politisk organisering, personlig trygghet, familjeband, traditioner eller historia – tillåts stå i vägen för människans exploatering av människan.
Och protesterna växer: i Malmö, i Göteborg, i Barcelona, Genua, Berlin, Paris, London, Stockholm, Washington, San Francisco, Kabul, Bagdad, Cancún…

Och åren går och vänner och bekanta dör runtomkring en.
Och jag fortsätter att hysa kärlek till och beundran för gamla och nya idoler och förebilder: John Lennon, John Bauer, Bob Dylan, Lars Forsell, Almodóvar, Claude Lelouche, Stefan Jarl, Lukas Moodysson, Sköld Peter Mattis och Timbuktu…

Och så har min hustru börjat dansa tango…

Av de ungefär trettio sånger som jag har skrivit, inspirerad av allt detta, finns tretton med på denna skiva, ”Kärlek och Politik”.

Lat och oföretagsam? Nej, jag tycker nog inte det. Snarare överarbetad!
Välbekomme!

Mikael Wiehe
Malmö i januari 2004


I 2001 kunne Mikael Wiehe fejre sit 30 års jubilæum som pladekunstner – og gjorde det på særdeles passende vis, ved at udgive karrierens første Greatest Hits-album, med den præcise titel ”Sånger I Tiden”.

Et album der spredte sig fra sangen Keops Pyramid (skrevet tilbage i 1971) og til Jag Har Vänner, skrevet til EU-topmødet i Göteborg. Og imellem disse to tidsmæssige yderpunkter, bestod albummet af store og stærke Wiehe-klassikere som bl.a. TITANIC, Vem Kan Man Lita På, Victor Jara, Flickan Och Kråkan, Lindansaran og En Sång Til Modet.

I løbet af den lange karriere, har Mikael Wiehe også spillet sig til en plads i de danske musikelskeres hjerter. Han har turneret i Danmark utallige gange – både med Hoola Bandoola Band, med sine egne skiftende bands og ikke mindst som suveræn solist. Sådan vil det også være i de kommende år – og førstkommende lejlighed til at genopleve Mikael Wiehe, er når han 28. juli er gæst ved årets musikfestival i Dragør.
Aarhus: Nørre Allé 70A 1 - 8000 Aarhus C - tel. 86127722